Мамалига (качамак)
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Лесна
Изпробвана: 4 изпробвана
Любима на 80 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от renito
Снимка 1110 ... 21
Необходими продукти
  • • 200 г царевично брашно
  • • 800 мл прясно мляко
  • • 200 мл вода
  • • 30 г (1 с.л.) масло (маргарин, свинска мас)
  • • 100 г сирене
  • • 1/2 ч.л. сол
  • За запръжката:
  • • 150 г сирене
  • • 50 г масло
  • • 100 мл олио
  • • 1/2 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Баба ми беше от румънските преселци в Тутраканско и правеше тази мамалига в специален чувен, който аз наследих. В подходяща тенджера слагате млякото, водата, маслото, натрошеното или настъргано сирене и солта и слагате на огъня да заври. Щом заври сипвате брашното и с дръжката на дървена лъжица правите дупка в средата и полекичка почвате да бъркате, не се притеснявайте ако ви стане на бучки, пуснете веднага пасатора докато ври и сместа се изглажда (аз практикувам щом сипя брашното и веднага го бъркам с пасатора, а не с дървена лъжица - модерна работа). Щом почне да бъка на мехури, махнете от огъня и разлейте в 3 чинии. Оставете малко да поизстине и с лъжица направете няколко вдлъбнатини, поръсете с настъргано или натрошено сирене. Сложете олиото и маслото да се загреят, прибавете червения пипер и веднага с лъжица залейте обилно всяка чиния. Мамалигата се консумира топла, но и студена също е вкусна.

Рецептата е добавена от mamcheto61 на 28 Декември 2011 г.
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Януари '12 [Ястия и супи]
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 18
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
marinovzh както казах не претендирам за класика в рецептите си-тази я знам от баба ми тя така ме е учила да го готвя и с таква мамалига съм израснала когато съм си била на село при баба-с. Сяново Тутраканско, а между другото Силистра е родния ми град. 29 Юни 2021
# 17
marinovzh
аматьор с виличка
mamcheto61 мамалигата се казва на румънски, така е. И много добре знам понеже съм от гр. Силистра. Дори има един лаф не знам дали сте го чували, Романиа маре, мамалига наре. Казах класически, понеже такъв вид качамак само с подсолена вода, царевично брашно, (масло, ако е имало по него време да се добави), сирене и запръжка, са правени по сиромашките времена в миналото в Румъния. Който е имал възможност да слага мляко е слагал. А за захранката за риба, приготвя се само с чиста вода и царевично брашно, иначе, ако е с другите добавки, рибата няма да кълве. :)20 Юни 2021
# 16
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
marinovzh баба ми и дядо ми са румънски преселци и много добре съм запозната с приготвянето на МАМАМАЛИГА-сложила съм думичката качамак в скоби за тези които не знаят какво долу горе е мамалига и за какво иде реч. Чувена в който я варяха е в мен и е сигурно над 150 годишен..А що се отнася до класиката-ами аз такъв качамак варя само за захранка и стръв когато ходя за риба..Във всеки регион си има рецепта така че не претендирам да готвя КЛАСИЧЕСКИ рецепти. 16 Юни 2021
# 15
marinovzh
аматьор с виличка
Класически качамак се прави само с подсолена вода. Накрая когато се свари се добавя натрошеното сирене. По желание и вкус се запържва с олио или масло с добавен червен пипер. Останалото е импровизация.16 Юни 2021
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 11 30 Май 2018
# 14
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Отново по рецептата на Нелина, много ни харесва!29 Ное 2016
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 10 29 Ное 2016
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 9 8 Юли 2015
# 13
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Страхотен е! И аз го направих по рецептата на Нелина. Имах притеснения как ще се приеме от мъжете (за първи път им приготвям качамак), обаче те останаха много доволни (и аз):)
[Изпробвана]
8 Юли 2015
# 12
perunika
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Чудесийка е този качамак! :) :) :) Отново по рецептата на Нелина, момчетата в къщи също го харесаха много! Този път имах време и за снимка, доволна съм! :)3 Юли 2015
снимки от
perunika
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 8 3 Юли 2015
# 11
perunika
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Mamcheto61, хиляди благодарности за линка към рецептата на Нелина! Само да съблазня мъжете вкъщи, сервирах качамак с добавка на свински мръвчици с лук :) :) :) Вечерят и им пукат ушите! Страхотен качамак, ми казаха :) имам заявка за още :)
[Изпробвана]
22 Апр 2015
# 10
milena75
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Направих я, стана разкошна! Наталка, така изобщо не става като каша, а по скоро може да се оформи парче. Следващия път ще пробвам и варианта на Нелина. Благодаря за идеята! Днес ми казаха и друг начин. Като изстине качамакът се реже на филии, слепват се две по две като между тях се слага масло и се запича на скара, ще опитам и така. Сега се сещам и за една рецепта, която бях гледала при Иван Звездев, правила съм я преди години и също става много вкусна. Ще се разровя да я намеря и ще я кача тук.30 Юли 2014
снимки от
milena75
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 7 30 Юли 2014
# 9
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Миленче аз напоследък правя една друга -по рецепта на певицата Нелина-става много вкусна ..сега ще пусна линк към рецептата -пробвай я няма да съжаляваш..http://prikachi.com/images.php?images/160/7095160v.jpg30 Юли 2014
# 8
milena75
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Точно мамалига мисля да направя тази вечер, но малко ще импровизирам и ще я приготвя по рецептата на Йоли - тя разтопи маслото на дъното на глинен гювеч, отгоре сложи разбити яйца и сирене, а върху тях изсипа мамалигата, приготвена точно по този начин с прясно мляко, а накрая поръси с кашкавал и го запече за 10 минути. Аз обичам мамалига, на винаги да сега съм я правила с вода, сега ще опитам и с мляко.30 Юли 2014
# 7
hrisi86
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Ох, забравих да отбележа, че съм я приготвяла.
[Изпробвана]
30 Юли 2014
# 6
hrisi86
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Снощи я приготвих. Много ни хареса, въпреки, че гледахме скептично. Запръжката ни дойде в повечко, но другия път ще намаля количеството на олиото ли ще сложа само маслото - за аромат. Супер рецепта, благодаря! Отива в любими.30 Юли 2014
снимки от
hrisi86
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Снимка 6 30 Юли 2014
снимки от
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 5 31 Яну 2013
# 5
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Тази вечер пак си го правих но освен сиренце сложих и 100 гр настърган кашкавал и изпробвах метода на Нелина за сипване на царевичното брашно още преди да е завряло млякото-да е само леко горещо и с бъркалка барках докато се сгъсти и започна да блюка-така наистина не се получават бучки. Отгоре също му сложих настърган кашкавал-стана страхотен на вкус..31 Яну 2013
# 4
juli.d
майстор с шприц
И ние си правим по същия начин у дома, но мляко не сме слагали. Така със сиренцето е супер, с пръжки. Правих проба да запържа лук на шайби докато омекне и карамелизира. Разстилам го отгоре, също е вкусно.29 Дек 2011
# 3
Sirena
магьосник в кухнята
Майка ми правеше мамалига, щото татко я обичеше... сега не прави, няма кой да я яде. Аз някак не я ям, както фрикасета и каши, но знам, че това е начина на приготвяне.29 Дек 2011
снимки от
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4 28 Дек 2011
# 2
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Миленче, баба я правеше с мляко щото имахме овце и слагаше едно миризливо овче сирене което го съхраняваше в една делваа направо натрошено, и мамалигата тогава не бие на царевица, аз и до ден днешен мога да ям вкиснато сирене.. щото и сирната попара ни правеше с него.. ама беше сладко..28 Дек 2011
# 1
milena75
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Много обичам мамалига :) ! Въпреки, че с тази запръжка е много вредно за стомаха поне два-три пъти в годината я правя, защото я обожавам! Дядо ми беше преселник от Румъния и я приготвяше точно по този начин, но мисля, че брашното го вареше само в подсолена вода. Не си спомням да е слагал мляко, а сиренето като на снимката го натрошаваше отгоре. Много е вкусно!
[Изпробвана]
28 Дек 2011

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.