Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена пита с локум и бадеми

Козуначена пита с локум и бадеми

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Козуначена пита с локум и бадеми1 / 2
11/01/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10-12
"Готови ли сте да малко висш пилотаж в кухнята?"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 броя (единият жълтък за намазване)
  • захар - 1/3 ч.ч. + 2 - 3 с.л. вода
  • мая - 1/2 пакет прясна
  • прясно мляко - 1ч.ч.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • масло - 80 г разтопено
  • олио - 100 мл.
  • ванилия - 1 ампула
  • есенция - 1 ампула за козунак
  • портокали - портокалови кори
  • лимони - лимонови кори
  • витамин с - 3 бр. на прах
  • брашно - около 700 г
  • по желание
  • бадеми - филирани
  • локум
  • стафиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти, трябва да са поне със стайна температура, но в никакъв случай хладни или студени.

Разтворете маята в половината прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата и добавете предварително стопената в 2-3 с.л. вода захар. Добавете киселото мляко и останалото прясно мляко. Най-накрая добавете ароматите и активизиралата се мая. Постепенно добавяйте брашното със стрития в него витамин С. Към края започнете да добавяте при замесването стопеното масло, разбъркано с олиото.

Готовото тесто премесете отново с портокаловите и лимонови коричките. Ако е нужно, добавяйте по още малко брашно.

Оставете готовото тесто да втаса напълно на топло място.

Втасалото тесто разделете на 7-9 топки. Всяка се разтегле, добавят се пожелание ядки, стафиди или парченца локум, а може и всичко. Фитилите се усукват, след което се завиват на тока. Така приготвените топки се подреждат в подмазнена тава.

Загрейте фурната на 50 градуса и сложете козуначената пита да втаса вътре за още 15 минути. След това я намажете с разбит жълтък с малко олио или вода и сложете да се изпече вече на 180 градуса с вентилатор само отдолу за 20 мин. След това включете да се пече и отгоре и изпечете козуначената пита до гортовност. Към края може да я поръсите с малко бадеми и захар, които ще й придадат много хубав вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
52
41
30
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

албена
албена
става лесно и е много вкусна
15.03.2013 15:38