Няма по-вкусно от домашно приготвената пица – хрупкава, със сочна плънка, която е в изобилие. При това винаги по твой вкус.

В днешно време обаче кой има време да точи, втасва и меси тесто? А тайната на добрата пица е именно в него. Купените блатове от супермаркета дебели половин пръст и дума не може да става да се използват за вкусна пица. И тогава на помощ идват тънките питки арабски хляб или мексиканските хлебчета наречени тортия. Те са много тънко разточени, почти колкото кора за баница, пекат се за минути и резултатът всеки път е гарантиран.

Ето и бърза рецепта за домашна пица с арабски хляб, която няма да натежи на талията ви.

Продукти за 4 порции или 4 средно големи пици:

4 питки тортия или 4 арабски питки
3 гъби печурки
1 червена чушка
4 с. л. замразена царевица
200 г. моцарела

За соса
200 мл. доматен сос или просто сос от пасирани домати
черен пипер
сол
½ ч. л. сушен босилек
щипка лют пипер
щипка чесън на прах
1 с. л. зехтин

Зеленчуците за пицата се нарязват на възможно най-тънки лентички. Целта е да се изпекат бързо, но да останат леко хрупкави.

Сосът, с който ще се намажат пиците, се слага в малка тенджера, за да заври и да се редуцира. Важно е съставките в него да се смесят добре. Около 5 мин. след завирането му се сваля от котлона и с него се мажат питките тортия от едната страна. Количеството за всяка питка е около 2 с. л. Отгоре се подреждат зеленчуците и сиренето.

Пицата се слага на хартия за печене и се слага във фурната за 10-15 минути. Следи се сиренето да се размекне и да се запече, но не и да покафенее. Пиците се сервират и консумират веднага.

По желание за добавка към тях може да сложите: колбас, сирена, други зеленчуци като – лук, грах, замразени броколи. Един от класическите начини за поднасяне на такава пица е с рукола и прошуто. На тази тънка пица отиват също малко пармезан и няколко капки зехтин. Любимата хрупкава коричка пък е толкова много, че една пица изобщо няма да ви стигне, за да се нахраните. 

Няколко други вариации: вместо доматен сос сложете заквасена сметана. Преди да я намажете върху питките я подправете с чесън на прах, сол и малко бял пипер. За вкусен топик използвайте тънки шайби от лук, кубчета бекон и кръгчета моцарела. Ако изпуснете месото сложете само синьо сирене и лук.

Да ви е сладко!