рецепта

Италиански хляб със зехтин

Италиански хляб със зехтин

Рецепта за "Италиански хляб със зехтин" - вкусен домашен хляб с красива коричка. Този хляб не съхне и не става корав, може да стои без специални опаковки 2-3 дена.
5 5 4

Италианска кухня

Българска

Рецептата "Италиански хляб със зехтин" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

брашно 800-850 г
сол 15 г
суха мая 7 г
вода със стайна температура 600-620 мл
зехтин 115 мл
мед 1 с. л.

• Маята се разбърква с 3 с. л. вода и се оставя да шупне за 10 минути.

• Брашното се смесва със солта и по средата се оформя кладенче.

• Изсипва се шупналата мая, като се прибавят зехтинът, медът и останалата вода.

• Омесва се тесто, като се меси 10 минути.

• Готовото тесто трябва да бъде еластично и гладко.

• Прехвърля се в голяма купа и се покрива с влажна кърпа.

• Оставя се да втасва за 2 часа на стайна Т.

• Втасалото тесто се оформя на дебел фитил с дължина 55 см.

• Краищата на фитила се съединяват, оформяйки пръстен.

• Оформеният италиански хляб се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене.

• Покрива се и се оставя да втаса повторно за 90 минути.

• Фурната се загрява на 230 С.

• Италианският хляб със зехтин се пече 10 минути, след което Т на фурната се намалява на 190 С.

• Хлябът се пече още 20 минути до златист цвят.

• Охлажда се на метална скара преди да се нареже.


Бележки

** Рецепта за "Италиански хляб със зехтин" - вкусен домашен хляб с красива коричка. Този хляб не съхне и не става корав, може да стои без специални опаковки 2-3 дена.