рецепта
Италиански хляб със зехтин
Гответе с мен
Италианска кухня
Българска
Рецептата "Италиански хляб със зехтин" беше добавена на
Продукти
брашно | 800-850 г |
сол | 15 г |
суха мая | 7 г |
вода със стайна температура | 600-620 мл |
зехтин | 115 мл |
мед | 1 с. л. |
Приготвяне
• Маята се разбърква с 3 с. л. вода и се оставя да шупне за 10 минути.
• Брашното се смесва със солта и по средата се оформя кладенче.
• Изсипва се шупналата мая, като се прибавят зехтинът, медът и останалата вода.
• Омесва се тесто, като се меси 10 минути.
• Готовото тесто трябва да бъде еластично и гладко.
• Прехвърля се в голяма купа и се покрива с влажна кърпа.
• Оставя се да втасва за 2 часа на стайна Т.
• Втасалото тесто се оформя на дебел фитил с дължина 55 см.
• Краищата на фитила се съединяват, оформяйки пръстен.
• Оформеният италиански хляб се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно за 90 минути.
• Фурната се загрява на 230 С.
• Италианският хляб със зехтин се пече 10 минути, след което Т на фурната се намалява на 190 С.
• Хлябът се пече още 20 минути до златист цвят.
• Охлажда се на метална скара преди да се нареже.
Етикети: хляб , рецепти от италианска кухня , зехтин