Виенски козунак

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k113k
Виенски козунак1 / 2
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • мая - 50 г
  • захар - 250 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • яйца - 5 броя
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия
  • лимони - настъргана кора от 1 брой
  • брашно - 1 кг бяло
  • по желание
  • стафиди
  • локум
  • ядки
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от хладкото прясно мляко заедно с малко брашно и 1/2 ч.л. захар. Оставете да се активизира около 20 минути. Всички останали продукти трябва да са леко топли (престояли на стайна температура, а не от хладилника).

Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете маята, останалото мляко, захар, солта, маслото, олиото, яйцата и се замесва тестото постепенно, като се добавя ванилията и настърганата лимонова кора.

Месете търпеливо и продължително, докато тестото не започне да се отлепва от съда или плота. Оформете топка и оставете да втасва на топло точно 1 час. Оригиналната рецепта изисква да не се оставя нито секунда повече.

Оформете след това козунака в желаната форма - на плитка, в овал и т.н. Сложете го в намазнен съд да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар или сусам, ядки, сладкарски пръчици. В самия козунак може да сложите и добавките - стафиди, шоколадови парченца и т.н.

Рейтинг

4.8
59
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Милена
Милена
Това втасване точно един час ме озадачи.....по принцип тестото го премесвам поне три пъти преди да го оформя преди печене.А относно маята... ползвам сухата на Йоткер
05.04.2012 22:36
2
кхана
кхана
може - аз съм ползвала същата рецепта и козунакът се получава супер
05.04.2012 11:44
мила
мила
защо?
05.04.2012 11:43
Тодорова
Тодорова
Има нещо сбъркано...не може да се сложи 50 грама мая на килограм брашно...
05.04.2012 06:17