Плосък ръжен хляб

Както вече не веднъж съм писала, обожавам домашен, топъл хляб. Типовият, пълнозърнестият, ръженият хляб са на особена почит в къщи. С ръженият винаги имам известни трудности, тъй като за да се получи бухнал и мекичък трябва да се прибави известно количество пшеничено брашно. А толкова много обичам специфичният ръжен вкус на хляба, че не ми се иска винаги да го облагородявам с пшеничено брашно. Другото нещо, което ме привлече в тази рецепта е, че по принцип самото месене не ми е любимо, не винаги имам време за него. В тази рецепта хлябът не се меси. А най-прекрасното от всичко е, че хлябът е тънък, като една голяма коричка 🙂 . Така или иначе, когато опека хляб, първото нещо, което свършва е точно коричката. Обелвам го изцяло.

Харесах рецептата, докато търсех нещо подходящо за детето, за да може да си държи хлябът в ръка и да е достатъчно твърдо, за да се учи да дъвче и да си чеше венците.

Оказа се, че стана любим не само на него.

Рецептата е адаптирана от The Cook’s book

Продукти за тава с диаметър 26 см:

1 ½ чаена чаша ръжено брашно

2/3 чаена чаша хладка вода

½ ч.л. мая

1 ч.л. сол (или по-малко, ако се пригатвя за дете)

Приготовление:

В купа се разбъркват брашното, водата, солта и маята на гъста каша. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на стайна температура за 2-3 часа.

Тавата се покрива с хартия за печене и с помоща на шпатула или гладък нож тестото се разнася на тънък слой. Тестото е доста кашаво и лепкаво. След това се поръсва с малко брашно, за да не лепне и с пръсти се заглажда добре. Тавата се покрива със свежо фолио и се оставя да преседи около час.

През това време се загрява фурната на 200 градуса.

Преди да се сложи тавата във фурната с помоща на опъкото на дървен шиш, тестото се надупчва. С нож се маркират разрези. Аз разрязах на 16 парчета

Пече се около 40-45 минути или докато стане хрупкаво по краищата.

Edit 26-09-2010: От посочената доза тесто, могат да бъдат изпечени 2 хляба с диаметър 26 см, като тестото се разстели на по-тънък пласт. Като резултат се получава по-тънък и по-хрупкав хляб.

Добър апетит!

Други публикации:

Арабски питки

Пълнозърнести хлебчета с тиква и ленено брашно

Бирен хляб

30 comments on “Плосък ръжен хляб

  1. Sunny каза:

    Ейййй, Даниелче – след като опропастих 1 пакет ръжено брашно, вече знам какво е трябвало да направя… още утре отивам до магазина за нов пакет брашно 🙂

  2. Ирина каза:

    И аз изяждам първо коричката :-))
    Много обичам ръжен хляб, даже не си спомням кога за последно съм яла бял, явно е било много отдавна.

    Харесва ми предложението ти и в скоро време ще го опитам.

    Хубави и спокойни почивни дни 🙂

  3. Eoc каза:

    Хлябът, който се консумира у дома, в 99.9% процента от случаите е приготвен от мен, на ръка. Няма нищо общо с който и да е купен хляб. Намерила съм една малка пекарна, където също приготвят приемлив хляб, понякога ползвам услугите й 🙂
    Рецептата ти е страхотна и мисля, че веднага ще я пробвам 🙂

  4. Dani каза:

    Прекрасна рецепта: и заради това, че не се меси, и заради дебелината.Аз обожавам и двете.А малкия трябва да е най-доволен:)Поздравления и хубав уикенд, Дани!

  5. Danyela каза:

    Sunny, Ирина, Еос, Дани, много ви благодаря!
    Надявам се хлябът да ви допадне!
    Хубави почивни дни!

  6. Diana каза:

    Дани,
    Отново чудесна рецепта,
    харесвам пълнозърнести и ръжени хлебчета.
    Поздрав за теб
    и усмивка подарък /при мен/, Диана

    • Danyela каза:

      Диана, много ти благодря за комплимента и за подаръка-усмивка!
      Хубави и усмихнати зимни дни!

  7. Cup of coffee каза:

    […] източник […]

  8. Sway каза:

    Един глупавичък въпрос: пече се с фолио отгоре или без? 🙂

    • Danyela каза:

      Здравей,Sway 🙂
      Пече се без фолио отгоре. Притеснява те да не прегори отгоре ли?
      Приятно въртене около печката 🙂

  9. ейййй, Еспа- голяма работа е тоя блог…не съм пробвала още нищо, но е много хубав и всичко звучи суууперско!!!!!!!!!БРАВО !!!
    Гунди

  10. Стела каза:

    Даниела, според теб ако към ръженото брашно добавя някакво друго (примерно от просо?) иии да кажем спанак и/или сирене, или нещо от сорта, дали пак ще се получи хляб или ще стане едно печено нищо?:)

  11. Стела каза:

    (5 мин. по-късно)

    Всъщност, може ли да се прави хляб от какво да е брашно без месене? Както този хляб и другия – от бяло брашно? Щом тези се получават, защо други да не могат? Аз питах на разни места каква именно е причината тестото да се меси и никой не можа да ми каже…Че хич не ми е любимо месенето и гледам да си го спестя:)

  12. Danyela каза:

    Стела, според мен ще стане нещо вкусно ;-)Пробвай! Целувки за малкото съкровище!

  13. Danyela каза:

    Ами,Стела, по онази технология без месенето, може да се направи и от пълнозърнесто брашно и от ръжено. Но ще стане доста по стегнат и непухкав хляб. За тези плоските хлябове, не съм опитвала от друго освен от ръжено, но трябва да опитам за да видя как ще се получи. Според мен от брашно с повече глутен – например пшеничено – ще бухне доста повече и вече няма да е така плосък, а от брашна без глутен – като елда или просо не знам как ще стане спойката на тестото, може би ще трябва яйце примерно да се добави.
    По мои познания, тестото се меси, за да се помогне на глутена да се свърже в съответните там химически вериги /леле колко не обичах химията и колоко ми е слаба, а колко е необходима за готнвенето/ и да помогне на хляба да бухне, а тестото да стане еластично. Помага се и на маята, като се вкарва допълнително въздух. Срещала съм обаче технологии за приготвяне на хляб с минимално месене през 20 тина минути – по едно две събирания на тестото буквално и отново оставяне да преседи за 20 тина минути и така 4-5 пъти. Като в рецептата за хляб с натурална закваска https://vkuhniata.wordpress.com/2010/02/19/naturally-leavened-bread/. Обяснението там е, че в същност докато тестото престоява, а не докато се меси, глутена се свързва и месенето не е чак толкова необходимо да е интензивно. Там има описано специално сгъване на хляба пък, за да се подпомогне втасването. В общи линии технологията на правенето на хляб ми е доста интересна и съм планирала да си купя книга точно за това и да понауча повече, защото има доста тънкости, които искам да разбера

  14. Меми каза:

    Върховно! Преди малко го извадих от фурната и вече всички го ръфаме:)) И аз обожавам чистия ръжен вкус, а и като става лесно, ехей – мечта:) 10х за рецептата!

  15. Меми каза:

    Дани, не знам, но за четири дена го правя за трети път!:))

  16. Силвена Ч. каза:

    Отдаван съм си запазила рецептата, че и аз съм любител на коричката и чистия ръжен хляб. Освен това спазвам един руски режим (Системата минус 60), в който е позволен само ръжен сухар или хляб. Най-после намерих време и приготвих, вече съжалявам, че не съм го направила по-рано! Прекрасна рецепта!! Много, много благодаря! Всички вкъщи го харесаха, даже и 11 м. ми син, на който за пръв път дадох да опита „хляб“ (сложих много малко сол, но със сигурност ще му направя и изцяло без сол).
    Машината ми за хляб така или иначе е в лятна почивка, много рядко меся нещо въобще в нея, но сега с това откритие съвсем ще хване паяжини.:)
    Благодаря още веднъж!

    • Danyela каза:

      Силвена, много благодаря че сподели впечатления. Много се радвам, че хлябът е допаднал на теб и семейството ти и особено на малкото съкровище! Да ти е жив и здрав синът!
      Хубава и усмихната седмица!

  17. Вени каза:

    Много хубава рецепта, ще я пробвам.
    А маята е суха, нали?

  18. Катя каза:

    Ще го пробвам и аз, още утре, че сега стана късно. Мислех си да сложа някакви семена – ленено, сусам, имам и слънчоглед. Дали ще стане добре?
    Иначе изглежда страхотно, и аз много обичам хрускави неща. 😀

    • Danyela каза:

      Катя, дано ви е харесал. Мисля, че идеята ви да прибавите семена е страхотна, ще пробвам и аз
      Поздрави!

  19. apprentice каза:

    много вкусен хляб

  20. Victor Vasilev каза:

    Здравейте!
    Малко късно да се включа и аз с въпроси: Във фурната хляба къде се поставя – на средния ред или на долния?
    И още един: Дали сте пробвали със закваската от брашно/вода, която се прави 7 дена или става само със суха мая?
    Защото някъде четох, че тази закваска (7 дневната) е точно за ръжен хляб.
    Благодаря

  21. vera каза:

    Здравейте, а дали би станало със сода? Предпочитам миризмата на содата, а и така се пропуска безкрайното втасване :))) Благодаря!

  22. Мими каза:

    Вече 10 години го правя този хляб, любим ни е. Благодаря за рецептата!

Вашият коментар