Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хлебна мая или естествена закваска?

Хлебна мая или естествена закваска?

DesislavaDesislava
Новак
217311
Хляб

Едва ли има някой, който да не обича аромата на току що изпечен хляб. И повечето от нас знаят, че няма как да си направим хляб, ако не използваме за приготвянето му или мая за хляб или така наречената естествена закваска. И двата продукта имат идентично действие, но всъщност са коренно различни по състав.

Мая за хляб

В маята за хляб се съдържат дрожди, които са едноклетъчни гъбички, които превръщат захарта и нишестето в мехурчета въглероден двуокис и алкохол. Този процес прави маята доста полезен съюзник при производството на хляб, бира, вино и други продукти за чиято направа е нужна някаква мая.

Хлябът се прави с хлебна мая, която създава множество такива мехурчета, които се впримчват в тестото и му помагат да втаса и да се надигне по време на печене. Малкото количество алкохол, което се произвежда в следствие на този процес се изпарява по време на печенето.

Естествена закваска

Години наред нашите баби не са разполагали с мая за хляб и въпреки това, те не са спирали да месят, защото това е бил единствения начин да си направят хляб. Те са използвали естествена закваска.

Както вече споменахме резултатът от използването на естествена закваска е същият, както и при използването на маята за хляб. Тестото втасва и се надига при печене.

За направата на естествена закваска не ви е необходимо нищо друго освен равни части вода и брашно, които се размесват и оставят да отлежават, като в продължение на седмица се захранват с равни части вода и брашно. Благодарение на естествените процеси на ферментация, водата и брашното „кипват” и се образува така наречената естествена закваска.

Който и от двата продукта да използвате, когато месите хляб, то в крайна сметка той ще втаса и ще се надигне когато го печете. С тази разлика, че при използването на мая за хляб това ще стане по-бързо.

За да си приготвите естествена закваска ви е нужно около една седмица, а хлябът направен с нея трябва да втасва поне осем часа т.е. ако не разполагате с време, по-лесно ще е да използвате маята за хляб.

От друга страна, като вече разбрахте маята е жив организъм – гъбичка, която се убива с процеса на печене, но въпреки това част от нея не спира да действа и след като хлябът е изпечен, което води до по-бързото му разваляне от този приготвен с естествена закваска.

Разлика има и във вкуса, за това ако държите на автентичният вкус на хляб, то можете спокойно да заложите на естествената закваска. Тя няма срок на годност и ако се грижите за нея правилно, можете да я използвате с месеци, докато маята за хляб е най-добра за използване около седмица.

Е в крайна сметка, всичко е въпрос на вкус и време. И маята за хляб и естествената закваска няма да ви навредят, а само могат да ви помогнат да блеснете с домашно приготвен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Деньо
Деньо
14.12.2013 15:17
Добре де, след като с години у дома е влизал купешки хляб с изкуствени термофилни дрожди, ако седна да си завъждам закваска сам, няма ли да завъдя същите тия изкуствено създадени дрожди? От къде ще дойдат естествените които са ползвали бабите ни?
2
5
Стела
Стела
26.06.2014 01:26
От въздуха, Деньо... от въздуха! :)
8
0
ВЕСКА СЛАВОВА
ВЕСКА СЛАВОВА
22.08.2013 16:20
ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ,ЩОМ ХЛЯБА С ЕСТЕСТВЕНА ЗАКВАСКА ТРЯБВА ДА ВТАСВА 8 ЧАСА, НЕ Е ПРИЛОЖИМА /ЗАКВАСКАТА/ ЗА ХЛЕБОПЕКАРНИ МАШИНИ
0
1
Читател
Читател
18.08.2012 07:12
Естествена закваска също съдържа дрожди, но диви, които се нахождат във въздуха, а когато попаднат в подходяща среда, в случая подготвената им каша от вода и брашно, започват активно да се размножават.
5
0